Klokkekunnskap - et lite leksikon


Analog klokke
Analog i klokkesammenheng betyr analog visning at klokken viser tiden ved hjelp av visere, og motsatsen til analog visning er digital visning der tiden vises på et LCD-display.

Alarm
En klokke med alarm har en form for påminnelsesfunksjon.

Antirefleksbehandlet
Glasset på en klokke er ofte antirefleksbehandlet, i praksis innebærer dette at du kan se hva klokken er til tross for at solen skinner på den.

ATM
ATM står for atmosfærisk overtrykk, når en klokke senkes ned i vann så oppstår det et trykk. En ATM tilsvarer omtrent 10 meter. For å kunne bade med en klokke så anbefales det at den klarer 10 ATM, noe som tilsvarer omtrent 100 meter. Dersom man vil dykke med klokken sin så anbefales det at den klarer 20 ATM.

Arabiske tall
Arabiske kjøpmenn introduserte i middelalderen siffrene som vi i dag bruker i den vestlige verden. De kallas derfor arabiske tall ( 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9).

Bakboett
Bakboetten er baksiden på boetten og finnes som skru- eller trykkbakboett. Bakboetten på en eksklusiv klokke er ofte kunstnerisk utformet. Den kan ha inskripsjoner og være gjennomsiktig. En gjennomsiktig bakboett fungerer som et vindu inn til klokken og viser dermed urverket.

Bakovervendt display
Et bakovervendt display viser tiden lineært i stedet for, som de fleste klokker gjør, sirkulært.

Batteri
Se kvarts.

Batteriindikator
En klokke med batteriindikator viser her en indikator med informasjon om når batteriet holder på å ta slutt, og må skiftes ut.

Boett
Boetten er skallet urverket er montert i. Det kan være produsert i materialer som stål, gull, titan eller platina.

Bøylespenne
En bøylespenne minner om spennen som holder sammen et midjebelte. Bøylespennen er en klassisk spenne som ofte brukes for å holde sammen lær- og gummiarmbånd.

Diameter
Diamateren på en klokke er målet på utsiden av boetten mellom klokken tre og ni (eksklusiv krone).

Eco Drive
Eco Drive er en lysdrevet serie fra Citizen. Forenklet så innebærer teknikken at et panel genererer lysenergi som deretter lagres i et litiumbatteri. Dette gjør at batteriet under overskuelig tid aldri har bevhov for å skiftes ut.

Evig kalender
En evig kalender tar hensyn til lengden til måneder og skuddår. En skuddag legges til hvert år som er delbart med fire, men det finnes et unntak for år som er delbart med 100 men ikke med 400. Dette innebærer at f.eks. år som 2100, 2200, 2300 og 2500 ikke er skuddår til tross for at de er delbare med fire. Kun de mest avanserte klokkene med evig kalender tar hensyn til disse unntakene.

Smilende klokke
Når en klokke viser ti minutter over ti eller ti minutter på to så bruker man å si at klokken ler. Klokker som fotograferes i markedsføringssammenheng bruker å bli fotografert når de smiler.

Glass
Glasset i et arbåndsur finnes i to hovedvarienter; safir- og mineralglass. De fleste eksklusive klokker som produseres nå for tiden har safirglass. Safirglasset er veldig motstandsdyktig mot riper. Mineralglasset har imidlertid fordelen av å ikke gå i stykker dersom det knuses.

GMT
GMT, Greenwich Mean Time, er en tidssone som defineres å sammenfalle med UTC (Coordinated Universal Time). UTC er basen for sivile tidsangivelser og holder meget høy presisjon ved hjelp av atomur. I klokkesammenheng betyr GMT at klokken har støtte for to tidssoner.

Guilloche
Guilloche er en dekorasjon som i klokkesammenheng vanligvis brukes for utsmykking av urskiver. Når en ekte guilloche produseres brukes det et verktøy for å skjære et mønster inn i urskiven. Det er en kostbar prosess, derfor stempler de fleste klokkeprodusentene inn mønstret i stedet. Breguet er et av få selskap som fortsatt skjærer inn guillochemønster i alle sine klokker.

Driftreserve
Driftsreserven er den tiden en klokke går etter at den har blitt trukket opp (eller kinetisk ladet opp). Kvartsur har en driftstid som varer i tiden mellom batteriskifte.

Gangreserverindikator
En del klokker har et display som viser hvor mye gangreserve som er igjen. Dette displayet kalles gangreserveindikator

Hesalit
En type plexi som Omega bruker som glass i en del av klokkene sine. Hesalit har, som andre plexiglass, fordelen av den ikke splintres ved tilfeller av knusing og har derfor blitt brukt i klokker ved romferder.

Horn
Horn er de fire metallbitene som holder bruker for å holde sammen armbåndet og boetten.

Høyde
Høyden på klokken måles fra undersiden til oversiden av boetten.

Indeksmarkeringer
Markeringer for hele timer på en urskive. De er vanligvis utformet som streker, punkter, arabiske siffer, romertall eller diamanter.

Juvel
For å minimere friksjon og øke driftsnøyaktigheten brukes juveler som lager i driftssystemet på en klokke. Juveler produseres på samme måte som safirglass (som ofte brukes som glass i en klokke). Når et urverk har mange juveler så tyder det ofte på god kvalitet.

Kaliber
Kaliber refererer til selve urverket og bevegelsen til det. Et avansert kaliber kan drive flere kompliserte ting som kronograf, evig kalender og minuttrepetisjon. Indirekte er det også kaliberen som avgjør hvor lang gangreserve klokken har.

Keramikk
Keramikk er et stadig mer vanlig materiale som brukes ved produksjon av klokker. Det er veldig holdbart og ripesikkert materiale. Materialet har også den fordelen at det beholder fargen og finish over tid.

Komplikasjon
Dersom en sier at en klokke har komplikasjoner menes det at den har ekstra funksjoner som kronograf, evig kalender etc. En klokke med mange slike komplikasjoner (ekstrafunksjoner) kalles «grande complication».

Krone
Kronen er en knapp som brukes blant annet for å stille tiden og datoen, samt for å trekke opp klokken. Den er vanligvis plassert klokken tre på klokken.

Kronograf
Kronograf er en komplikasjon som brukes for å måle tidsintervaller.

Kronometer
Et kronometer er en klokke som har gått igjennom presisjonstester ved et uavhengig institutt.

Mekaniske ur
Hvert enkelt ur som har fått betegnelsen har blitt kontrollert i 16 døgn i tre ulike temperaturer, og i fem ulike posisjoner. En mekanisk klokke skal ikke gå for sakte med mer enn 4 sekunder per døgn, og ikke gå for fort med mer enn 6 sekunder.

Kvartsur
Hvert enkelt ur som har fått betegnelsen har blitt kontrollert i 11 døgn i tre ulike temperaturer, og i en posisjoner. Et kvartsur skal han en gangpresisjon som er 10 ganger høyere enn det som kreves av et konvensjonelt kvartsur. En kvartsklokke skal ikke gå for sakte med mer enn 0,2 sekunder per døgn, og ikke gå for fort med mer enn 0,2 sekunder.

Dersom klokken blir godkjent tildeles et Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres (C.O.S.C) sertifikat.

Kvarts
Kvarts er en bergkrystall som i klokkeindustrien brukes på en måte at den settes i svingning av en elektronisk krets. I dag bruker man syntetiske krystaller som etter sliping kan holde en veldig konstant frekvens. Kvartsklokker går ofte veldig eksakt, og kalles også batteridrevne klokker.

Limitert opplag
En klokke som kun er produsert i et fast antall eksamplarer er limitert. Disse klokkene er ofte vanskelige å få tak i.

Mekanisk, automatisk
I en automatisk klokke trekkes en drivfjær opp via en rotor, energien for at rotoren skal bevege seg kommer av den kinetiske energien fra den som går med klokken. Dersom den som går med klokken legger den fra seg vil den genererte energien (driftsreserven) holde klokken i gang. Driftsreserven holder vanligvis i ett til tre døgn.

Mekanisk, håndtrukken
En mekanisk klokke trekkes opp for hånd. Den genererte energien (driftsreserven) holder vanligvis i ett til tre døgn.

Minuttrepetisjon
Minuttrepetisjon er en av de mest kompliserte komplikasjonene. Den løser ut en alarm ved visse bestemte tider.

Månefase
En klokke har en månefasekomplikasjon på urtavelen med månens kalander.

PVD
PVD (Physical Vapour Deposition) er en overflatebehandling av et material. Det gir en overflate som er slitesterk og som har lav friksjon. Klokker som er PVD-behandlet er vanligvis produsert i stål eller titan.

Perlemor
Perlemor (MOP, eng. Mother of Pearl, no. perlemor) kalles også Nacre, og er et organisk komposittmateriale. Materialet brukes blant annet ved produksjon av urskiver. Tissot var det første merket som produserte en klokke fullstendig i perlemor.

Rattrapante
Rattrapante er en avansert komplikasjon som består av en andre sekundviser som beveger seg uavhengig av den første. Kronografer med rattrapante gjør at man kan måle flere tider samtidig.

Ring
Ringen eller bezelen er den metallrammen som klokken glass er satt fast i boetten med. Det kan være fast eller bevegelig i begge retningene.

Romertall
En klokke har vanligvis indeksmarkeringer streker, punkter, arabiske siffer eller romertall. Romertallene er på en klokke I, II, III, IIII, V, VI, VII, VIII, IX, X, XI, XII.

Skjelettur
Et skjelettur har en gjennomsiktig bakboett samt urskive. Dette gjør at man kan se igjennom klokken. Disse klokkene er ofte veldig kunstnerisk utformet.

Skrukrone
Skrukroner brukes ofte på dykkerklokker, og kronen skrus for at vann ikke skal kunne komme inn.

Sikkerhetsventil, Helium
En ventil som ved dyphavsdykking fra dykkerklokker kan brukes til å forhindre overtrykk i klokken.

Takometer
Et takometer er en skala for å måle hastigheter. Takometeret konverterer sekunder (maksimalt 60) til kilometer i timen. For å kunne bruke takometeret så må det finnes en referansestrekning tilgjengelig.

Gjennomsiktig bakboett
En klokke som har en gjennomsiktig bakboett har et glass på undersiden av boetten der en kan se urverket igjennom. Urverket på disse klokkene er ofte vakkert utformet.

Tritium
Tritium er et svakt radioaktivt fargestoff som brukes for å gjøre for eksempel indeksmarkeringer og visere «selvlysende». Tritiumet brukes i så liten mengde at det ikke er farlig. Alle klokker som gjør bruk av tritium må imidlertid merkes med en T. Denne T-en står synlig på slike ur i nærheten av klokken seks.

Tourbillon
Tourbillon ble oppfunnet av Louis Breguet i 1801. Den gjør nytte av en roterende plattform for å kompensere for vertikale posisjonsfeil (forstyrrelse av gravitasjon). Komplikasjonen er i dag trendy, og produseres i ulike varianter av blant annet Jaeger-LeCoultre.

Vannbeskyttelse
Tettheten hos en klokke påvirkes av tid, varme, slitasje og ytre påvirkning. Selv om en vannbeskyttet klokke tåler at du dusjer eller vasker opp er ikke dette noe vi anbefaler. Såpe, sjampo og parmye kan ødelegge pakningene for tidlig. Har du badet i saltvann er det viktig å skylle av klokken i ferskvann etterpå. Bruk heller ikke knappene når klokken er under vann, og sørg for at den gjengede kronen er skrudd skikkelig fast.

Det er vanlig at produsenten angir hvilket vanntrykk klokken din tåler. Dette kan angis i meter (m) eller i atmosfærer (atm), der 1 atm tilsvarer 10 m. Men produsentens betegnelser som f.eks. «water resistant» og «water proof» stemmer ikke overens med nasjonal praksis. Merk også at disse tallene ikke har noe å gjøre med hvor dypt du kan dykke med klokken din.

For at en klokke skal gå an å bade med kreves det at den klarer minst 100 Meter (10 ATM). For dykking kreves det at den klarer minst 200 meter (20 ATM). Det anbefales imidlertid at du lar en urmaker gå igjennom klokken før hver badesesong. 20 ATM vannbeskyttelse hjelper ikke dersom klokken har tørre pakninger eller et sprukket glass. En klokke som har en vannbeskyttelse på under 100 meter (10 ATM) tåler normalt sett kun vannsprut. Bell & Ross's Hydromax har rekoden når det gjelder vanntrykk. Den klarer kompresjon på 11 100 meters dyp, hvilket er dypere enn noe hav på jorden.

Vibrasjon
Pendelen eller noe annet svingende element i en mekanisk klokke begrenses av to plasseringer. Denne pendelen svinger normalt mellom fem og seks ganger per sekund (18000-21600 ganger per time). En klokke som har en høy svingningsfreksvens (vibrasjon), kan svinge opptil 10 ganger per sekund (36000 ganger per time).

Vekt
Vekt refererer til vekten på klokken inklusive armbånd og spenne.

Viklås
Viklåsen ble trolig oppfunnet av Cartier. Den består av to eller flere metallremser som er formet etter håndleddet. Viklås kallas iblant også for plasseringsspenne. Klikk her for å se et eksempel på en Tag Heuer-klokke som har en viklås.

Venstrestilt krone
En venstrestilt krone har ganske enkelt kronen på venstre side i stedet for der den normalt er plassert (på høyre side, klokken tre).